Potpisan ugovor o donaciji s predstavnicima osam sigurnih kuća u BiH

Predstavnici Ujedinjenih naroda (UN), ambasade Velike Britanije u BiH i kompanije Violete d.o.o. upriličili su u Sarajevu svečano potpisivanje ugovora o donaciji s predstavnicima osam sigurnih kuća.

Na svečanom potpisivanju obratili su se Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH, John Kennedy Mosoti UNFPA predstavnik za BiH, Matthew Field, britanski ambasador u BiH, Petar Ćorluka, predsjednik Upravnog odbora Violete, Dragana Petrić, predstavnica Fondacije “Lara“ iz Bijeljine i Jasna Zečević, predstavnica Vive žene iz Tuzle.

Macdonald je tom prilikom izrazila nadu da će ova podrška značajno pomoći sigurnim kućama u pružanju usluga i aktivnostima koje provode.

Britanski ambasador Field podsjetio je da je svaka druga žena u BiH u odrasloj dobi iskusila određeni oblik nasilja.

Ćorluka je istaknuo da su u kompaniji Violeta za maksimalnu ravnopravnost i toleranciju prema ženama, prema djeci, prema svima.

Petrić je izrazila zahvalnost na pomoći i podršci koju su dobile sigurne kuće i organizacije iz BiH.

Svjesni problema s kojima se sigurne kuće u Bosni i Hercegovini susreću u kontekstu pandemije COVID-19 te uzimajući u obzir izuzetnu važnost njihovog postojanja, rada i doprinosa društvu koje teži ka eliminaciji rodno zasnovane diskriminacije i svih oblika nasilja, Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), britanska ambasada u Bosni i Hercegovini i društveno odgovorna kompanija Violeta d.o.o. odlučili su da podrže i olakšaju boravak korisnicama slijedećih sigurnih kuća, Vive žene iz Tuzle, Bolja budućnost iz Modriče, Udruženje Medica iz Zenice, Udružene žene iz Banja Luke, Fondacija Lara iz Bijeljine, Udruženje žena BiH iz Mostara, Žene s Une iz Bihaća i Fondacija lokalne Demokratije iz Sarajeva.

Potpisivanjem dokumenta, korisnice sigurnih kuća dobile su financijsku podršku od UNFPA-a u iznosu od 63.000 KM i mobilne uređaje za Viber SOS liniju, 48.000 KM od Vlade Velike Britanije, kao i higijenske potrepštine za godinu dana od  Violete u iznosu od 30.000 KM.